top of page

Příběh pacienta - bolesti krční páteře díl 3.

Úvodní vyšetření

Klient Z.D. ročník 1948 k nám na kliniku Altanea přišel v únoru 2020 s bolestmi v oblasti krční páteře s propagací bolesti do levé horní končetiny až do prstů. Bolest se propaguje také do oblasti levé lopatky. Druhotně má i bolesti v oblasti bederní páteře, která se propaguje do pravé nohy až pod koleno. Pacient již před návštěvou absolvoval opakovaně lázeňskou léčbu, rehabilitace a magnetoterapie, bohužel bez efektu. Dle vyšetření magnetické rezonance z roku 2019 byly znatelné pokročilé degenerativní změny v oblasti krční i bederní páteře. Nejvýraznější nález byl v segmentu krční páteře C3-C6, kde bylo několik výhřezů a vyklenutí plotének ve všech segmentem s nejobjemnějším výhřezem, který utlačoval odstupující nervový kořen C6 vlevo. Pacient měl také velmi omezené rozsahy pohybu krční páteře do všech směrů. Kvůli bolestem nemohl v noci spát a bolest mu omezovala běžný život.



Návrh léčby

Na základě vyšetření byla klientovi navržena dlouhodobá intenzivní léčba trvající přibližně 8-10 měsíců. Klient docházel pravidelně 2-3x týdně na terapie trvající 2-3 hodiny. Klient absolvoval neoperativní spinální dekompresi krční i bederní páteře

, měkké techniky, terapii suchou jehlou, terapii ultrazvukem a laseroterapii. Po odeznění akutní fáze léčby bylo zařazeno i fyzioterapeutické cvičení.


Výsledek léčby

Klient aktuálně dochází pouze na fyzioterapeutické cvičení a občasnou dekompresní léčbu přibližně 1x za 2 měsíce. Cvičí doma 1x denně a je instruován v oblasti školy zad. Klient je aktuálně bez propagací bolesti do horní i dolní končetiny. Bolest v krční páteři ustoupila. Občas pociťuje pouze bolesti levého trapézového svalu po delším sezení na gauči. Celkově má zlepšenou rovnováhu a může opět spát. Pokud bude dodržovat naše doporučení ohledně denního režimu a cvičení, efekt terapie si udrží sám bez dopomoci.








4 458 zobrazení
bottom of page