top of page

PŘÍRUČKA NA BOLESTI ZAD - TIP Č.2

DEGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ PÁTEŘE

Degenerativní onemocnění páteře začíná na meziobratlových ploténkách. Posloupnost degenerativních změn v meziobratlové ploténce vyjadřuje Degenerativní kaskáda popsaná Kirkaldy-Wilisem a je možné ji rozdělit na tři fáze.


  1. FÁZE DYSFUNKCE

Proces degenerace začíná v centru meziobratlové ploténky, která v důsledku biochemických změn cukrů v jejím jádře ztrácí schopnost vázat vodu, tím vysychá, ztrácí pevnost, pružnost a elasticitu. Začínají vznikat drobné trhliny v prstenci ploténky, který obsahuje nervové zakončení a proto vznik trhlin může vyvolat bolesti.


2. FÁZE NESTABILITY


Degenerativní změny v ploténce pokračují. Nadále se ztrácí voda, čímž ploténka ztrácí výšku a zmenšuje se. Trhliny v prstenci přibývají. Jádro, které se při zdravé ploténce nachází ve středu, se pohybuje k okraji a ploténka se vysouvá. Obratle páteře se posouvají po sobě.


3. FÁZE STABILIZAČNÍ


V této fázi pokračuje snižování výšky meziobratlové ploténky, která má vliv už i na vaziva a svaly páteře. Ploténka se vysunuje natolik, že může zasahovat do míšního kanálu a vytváří tak množství těžko léčitelných komplikací Tím dochází ke ztrátě pohyblivosti a ke ztuhnutí páteře.


Níže je zobrazený postup degenerativní kaskády:

TIP Č. 2 - POZNEJTE SVÉHO NEPŘÍTELE

Než začnete zařazovat další tipy z naší příručky, doporučujeme si prohlédnout několik videí, na které Vás odkážeme níže. Tyto videa zobrazují, jak dochází k degeneraci meziobratlových plotének a jak tato degenerace postupuje. Pro překonání tohoto onemocnění, je potřeba ho nejdříve dobře poznat a porozumět.


Videa (v angličtině):








92 zobrazení
bottom of page