top of page

PŘÍRUČKA NA BOLESTI ZAD - TIP Č. 3

PŘÍČINA BOLESTÍ ZAD A FUNKCE PLOTÉNEK

Dlouhodobé bolesti zad jsou ve většině případů způsobeny degenerovanou meziobratlovou ploténkou, jak již bylo podrobněji popsáno výše.

Ploténky jsou aktivní tkáně, fungující primárně jako “polštář” odlehčující pohyby páteře a tlumící nárazy při denních aktivitách a pohybech Vašeho těla. Jakmile je Vaše páteř a ploténka dlouhodobě přetěžovaná, například dlouhým sezením, jednostranným zatížením či opakovaným zvedáním těžkých břemen, nedokáže dostatečně rychle regenerovat. Ploténka pod touto zátěží postupně ztrácí vodu a živiny, snižuje se její objem a ztrácí svou funkci. Dochází k její degeneraci, která může přejít až do dalšího stádia, tedy výhřezu či protruzi ploténky. Výhřez ploténky pak utlačuje nervový kořen či míchu, což se projevuje dlouhotrvající bolestí zad, která se může propagovat až do dolních nebo horních končetin.


TIP Č. 3 - VHODNÉ POMŮCKY PRO ODLEHČENÍ PÁTEŘE V AKUTNÍ FÁZI

V tomto článku Vás seznámíme s pomůckami, které jsou námi testované a ulevují od bolesti zad. Některé pomůcky Vám pomůžou s šetřením zad při běžných denních činnostech a některé jsou určeny výhradně pro cvičení. Představíme Vám pomůcky pro krční a bederní páteř dohromady. I přesto, že je páteř rozdělena na krční, hrudní a bederní část, jedná se stále o jednu anatomickou a funkční strukturu. Z toho důvodu je potřeba se starat o všechny úseky i přesto, že v začátcích léčby cílíme na problematičtější oblast.


Akutní fáze - velké bolesti, tzv. ataka

Subakutní fáze - menší bolesti, odeznění akutní fáze

Pohodlný spánek

V dalších tipech si více rozepíšeme některé pomůcky.

701 zobrazení
bottom of page